Varuhusbrand dödade över 400 i Paraguay

Uppdaterad 15:50
Vid en våldsam brand i en stormarknad i Paraguays huvudstad Asuncion på söndagen omkom över 400 människor. Många av offren brändes inne i sina bilar i ett garage under den stora affären. Tre dagars landssorg är utlyst i Paraguay.

Branden började mitt på söndagen, lokal tid, när köpcentret var fullt av kunder. Vittnen berättar att de hörda två kraftiga explosioner från det område i varuhuset där gastuber förvarades.

Taket rasade över bilparkering
Branden spred sig snabbt genom hela bottenvåningen och fick golvet att rasa över en bilparkering som fanns i källarvåningen. Snart angreps även andra våningen av branden där det fanns en mängd restauranger.

Dörrarna stängdes
När branden spred sig beslutade köpcentrets ägare att stänga dörrarna för att undvika plundring. För att rädda sig tvingades folk slå sönder fönster och kasta sig ut från andra våningen.

Två av ägarna till varuhuset har anhållits och förhörs efter att vittnen har hävdat att säkerhetspersonalen låste dörrarna till affären för att hindra kunderna från att ge sig av utan att betala.

Paraguyanska tv-stationer visade under dagen fruktansvärda bilder på förkolnade kroppar och svårt brända människor skrikande av smärta och ångest.

Asuncions polischef, som tog sig in i det brinnande köpcentret, uppskattar att det rör sig om närmare 400 döda. Siffran över antalet offer väntas dock fortsätta stiga, uppger lokala myndigheter.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista