Mobila tjänster har gått förbi de fasta

1:16 min

Marknaden för mobil kommunikation växer och för första gången betalar vi nu mer för mobila tjänster än för fasta, visar Post- och telestyrelsens årsrapport.

Göran Marby är generaldirektör där.

– Det är en fråga som många ställt sig: varför är svenskar så intresserade av den nya tekniken? Jag tror att det handlar om att vi mer och mer lever i ett uppkopplat samhälle där man vill ha tillgång till mer information och man gör mer saker på nätet, säger han.

Allt fler surfar med smarta mobiltelefoner eller via mobilt bredband på sin laptop. Det har gjort att vi i dag är mer mobila än fasta i vår kommunikation.

Det syns också i datatrafiken. Post- och telestyrelsens årsrapport visar att trafiken i mobilnäten ökade hela 90 procent förra året.

Och dessutom är vi villiga att betala mer för mobiliteten. De totala intäkterna på marknaden ökade två miljarder kronor förra året till sammanlagt 53 miljarder. Och det är nödvändigt menar Göran Marby, eftersom stora investeringar krävs för att klara av den växande trafiken.

– Marknaden behöver göra ganska stora investeringar. Just nu investeras det mellan åtta och tio miljarder per år i svensk infrastruktur på det här området och det behöver vi göra framöver också, säger han.