Spänd förväntan i arabvärlden på Obamas tal

1:47 min

I eftermiddag håller USA:s president Barack Obama sitt första stora tal om Mellanöstern sedan det arabiska uppvaknandet bröt ut. Han väntas bland annat utlova ekonomiskt stöd till de länder som avsatt sina ledare. Det är nästan exakt två år sedan Obama höll sitt uppmärksammade Kairotal, där han utlovade en ny början. Men i arabvärlden finns stor besvikelse över att inte mycket hänt sen dess.

Obama måste visa sitt tydliga, emfatiska och otvetydiga stöd för de arabiska folkens demokratisträvan. Annars är det meningslöst att alls hålla detta tal, sa en kommentator i dag.

Den stora utmaningen för Obama i dag blir att balansera intressen mot värderingar, både i frågan om Israel-Palestina-konflikten, olja och om terrorbekämpning.

USA:s inkonsekventa reaktioner har skadat USA:s image att, å ena sidan blunda för våld mot demokratiaktivister i strategiska Bahrain, och å andra sidan hylla störtandet av diktatorer i andra länder.

När Berlinmuren föll, var det ingen som tvivlade på USA:s stöd för Östeuropas frihetskämpar. Många amerikaner anser till och med att det var Ronald Reagan som rev Berlinmuren.

Men den arabiska våren, vågade USA med benen i olika tunnor. Behovet av att säkra ett västvänligt oljeflöde och att samarbeta med despoter mot al-Qaida och Iran å ena sidan och ett värderingsmässigt djupt rotat amerikanskt stöd för demokratiuppror å den andra.

Efter de pyramidala förväntningarna på Obama för två år sedan, råder i dag skepsis i arabvärlden och inställningen bland många är att USA har misslyckats. De har misslyckats med Israel-Palestinakonflikten, de har misslyckats i Irak och de har misslyckats med att aktivt ta ställning för frihetskämparna.

Det enda USA kan skryta med är att bin Ladin är död, men här i arabvärlden var bin Ladin död politiskt redan för längesen, som en elektriker i Kairo sa inför dagens tal i Vita Huset.