Saab hoppas starta produktionen om en vecka

2:08 min

Saab har kommit överens med ett antal underleverantörer om skulder och villkor för leveranser. Om en vecka hoppas Saab Automobile kunna starta fabriken i Trollhättan igen, säger Saabs informationschef Eric Geers.

– Vår ambition är att starta igen nästa fredag, säger informationschefen Eric Geers.

Saab Automobile säger alltså att produktionen i Trollhättan kan starta igen redan om en vecka.

Totalt har Saab omkring 800 underleverantörer, och företaget för nu förhandlingar med flera av dem, både om hur skulderna ska regleras och om villkoren för att leveranserna ska börja rulla igen.

Ett av de företag som Saab kommit överens med är Plastal som tillverkar stötfångare.

– Jag har kommit överens med Saab om när och hur de utestående fodringarna ska betalas, säger Per-Ewe Wendel som är vd.

Och om de håller det påbörjar ni leverans?

– Ja, absolut, vi kommer att börja leverera när det är dags.

Men samtidigt som Saabs förhandlingar fortsätter ligger fortfarande varsel om uppsägningar hos flera av Saabs underleverantörer på grund av Saabs stillastående produktion.

Senast i dag blev det känt att Lear Corporation i Trollhättan varslar alla sina 160 anställda på grund av Saabs utsatta läge. Sedan problemen för Saab blev kända i april har fem underleverantörer varslat totalt 470 anställda.

Den kinesiska bildistributören Pang Da och Saab har kommit överens om ett ramavtal. Pang Da köper 1 300 bilar av Saab för 30 miljoner euro, motsvarande 270 miljoner kronor, pengar som Saab redan fått.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger Pang Das styrelsesekreterare i dag att målet är att få ut 10 000 importerade Saabar i Kina före årsskiftet. Som jämförelse kan nämnas att Saab förra året totalt sålde 32 000 bilar och de fyra första månaderna i år såldes 2 600 bilar i Sverige.

Eric Geers på Saab har inte själv tagit del av Pang Das planer. Men han säger att det skulle vara möjligt för Saab att leverera 10 000 Saabar om önskemålet finns.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att leverera de här bilarna, absolut.