Svensk dömd till 20 års fängelse i Bahrain

1:15 min

En man med både svenskt och bahrainskt medborgarskap har dömts till 20 års fängelse av en militärdomstol i Bahrain. Han ska ha haft en framträdande roll i vinterns regimkritiska protester i landet.

Rättegången hölls i en speciell militärdomstol och sammanlagt var det nio män som dömdes till långa fängelsestraff anklagade för att ha kidnappat en polisman, rapporterar flera nyhetsbyråer och hänvisar till en människorättsorganisation.

Den dömde svenske mannen är shiitiskt skriftlärd och en av de som uppfattats som tongivande i de regimkritiska protesterna.

Specialdomstolen inrättades i samband med att undantagslagar infördes i landet i mars när de regimkritiska protesterna slogs ned.

Mycket är ännu oklart kring förhandlingarna. Svenska utrikesdepartementet har tidigare fått bekräftat mannen har ställts inför militärrätt, men har ännu nu inte kunnat få domen bekräftad.

UD försöker nu få kontakt med mannen som är i 50-årsåldern, men det har inte varit möjligt då Bahrain inte godtar dubbelt medborgarskap.

I en kommande rättegång står han även åtalad för terroristverksamhet med avsikt att fälla ledningen i landet. Åtalspunkter i det åtalet kan ge dödstraff.

Den bahrainska regimens agerande i samband med protesterna har fördömts av människorättsgrupper och även FN har uttryckt sig kritiskt.

Enligt människorättsgruppen Bahrain Youth Society for Human Rights dödades totalt minst 31 demonstranter under den månad som protesterna pågick i landet.

Den militära specialdomstolen som utfärdade dagens dom rapporteras tidigare ha dömts fyra män till döden. De åtalades för att ha dödat två polismän under protesterna.