Nokia leder men tappar på marknaden

2:34 min

Det fortsätter att ske stora förändringar i mobiltelefonbranschen. Dagens siffror från det amerikanska Stamfordbaserade analysföretaget Gartner visar att Nokia lever farligt och att Sony Ericsson har parkerat långt ner på topplistan.

Finländska Nokia toppar fortfarande listan, men de krympande marknadsandelarna sänder nog kalla kårar längs ryggraden på Nokias nya ledning.

Nokia uppgav själv sin globala marknadsandel till 29 procent när 2010 summerades.

Nu visar Gartners siffror för det första kvartalet i år att Nokia är nere på 25 procent.

Det är ett stort och snabbt fall, eftersom det inte är så många år sedan som Nokia låg över 40 procent. Nokia är nere på 1997 års storlek nu.

Förklaringen är Nokias miss i det datorlika mobiltelefonsegmentet.

Nokia når ensamt över 100 miljoner sålda mobiler, 108 miljoner blev det första kvartalet i år, men det mesta är av den äldre GSM-tekniken och bara 25 procent är 3G-eller smartphone-mobiler.

Samarbetet med Microsoft som ska ge smarta telefoner med Windows operativsystem väntas inte bära frukt förrän nästa år.

Totalmarknaden för mobiltelefoner växte med 19 procent kvartal mot kvartal, och uppgick till 428 miljoner i år.

Koreanska Samsung framstår som vinnare och försvarar sin andraplats på topplistan och ligger i hälarna på Nokia med sina 16 procent av världsmarknaden, trots att andelen har minskat lite. Koreanska LG Electronics ligger trea med 5,6 procent, även det en nedgång jämfört med första kvartalet 2010.

Efter de tre i topp trycks listan ihop och avstånden mellan konkurrenterna om platserna fyra till tio är inte så stora, vilket också bäddar för stora svängningar även längre fram.

Apple ligger nu fyra men bolaget säljer ju enbart en datorlik mobiltelefon, Iphone.

Sedan kommer kanadensiska RIM och kinesiska ZTE och taiwanesiska HTC och amerikanska Motorola som ett tag var helt uträknat men som nu återigen syns på tio-i-topplistan.

Svensk-japanska Sony Ericsson sålde 7,9 miljoner enheter och ligger på nionde plats med en marknadsandel på 1,9 procent, ner från 2,7 procent första kvartalet 2010.

På tionde plats finns kinesiska Huawei som nu också tillverkar mobiltelefoner. Huawei konkurrerar ju med Ericsson på systemsidan också.

Operativsystemens kamp, som i hög grad bestämmer den närmaste framtiden, leds just nu av Googles Androidsystem med 36 procent av världsmarknaden.

Det är en kraftig uppgång från 9,6 procent 2010.

Nokias Symbian ligger på plats två med 27 procent men ska ju fasas ut i år och ersättas av Windows och Apple ligger på tredje plats med 17 procent.