Fakta

Så ser Kinas fordonskluster ut

I kina finns 123 fordonstillverkare och 5000 underleverantörer, i 27 provinser. 

Svenska biltillverkares framtid finns i Kina antingen i form av direktägande eller samarbete i någon form. Utvecklingen stödjer det påståendet när både Volvo PV och Saab Automobil nu har fått en anknytning till världens största bilmarknad.

Volvo PV ägs av kinesiska Geely medan Saab Automobil försöker få ett samarbetsavtal med en kinesisk tillverkare.

Det senaste avtalet för Spyker Cars som äger Saab handlar dock om ett samarbete med ett företag som inte tillverkare bilar men som säljer bilar på den kinesiska bilmarknaden, världens största sedan 2009 då Kina gick om USA.

Det finns idag enligt dom senaste uppgifterna 123 olika fordonstillverkare i Kina. Inhemska och utländska. För två år sedan fanns det 117.

Definitionen av fordonstillverkare är bred i Kina och innefattar allt ifrån motorcyklar och traktorer till vad västerlandet vanligen menar nämligen bussar och lastbilar och personbilar.

Bilfabrikerna finns i 23 av Kinas provinser, i huvudsak i östra och norra Kina. Det finns 5000 underleverantörer. Så set det kinesiska fordonsklustret ut.

Alla stora västerländska bilföretag har egna fabriker eller vanligen samarbete om tillverkning med en kinesisk partner.

Det finns 30 olika varumärken på marknaden och 90 olika modeller att välja på för en presumtiv bilköpare.

Det finns 9 oberoende kinesiska tillverkare som står utanför dom 3 stora ägargrupperna. Tillsammans har dom 91 procent av marknaden.

De tillverkar för den inhemska marknaden. Ingen kinesisk bil godkänns idag för försäljning i Väst därför att dom inte klarar tekniska krav på krocksäkerhet och emissioner etc.

Av det skälet är den kinesiska bilindustrin tvingad att köpa teknik från Väst. Kina köper en genväg till den framtida bilindustrin.