Reformer i Mellanöstern en topprioritet för USA

1:31 min

USA kommer i fortsättningen ha som högsta prioritet att medverka till demokratiska förändringar i Mellanöstern och Nordafrika. Det sa president Obama i sitt första stora linjetal efter de omvälvande händelserna i regionen.

- Vi stödjer politiska och ekonomiska reformer i Mellanöstern och Nordafrika, för att möta de legitima aspirationerna av vanliga människor i hela regionen. Det är av högsta prioritet, sa Omaba i sitt tal.

USA har under årtionden stött olika diktatorer i Mellanöstern och när revolutionerna där började tidigare i år tvekade USA att överge gamla allierade som i Egypten.

Men i fortsättningen ska USA ha demokratiska reformer som en topprioritet sa Obama och han talade om ett nytt kapitel i USA:s diplomati, även om han medgav att det kan bli konflikter med USA:s stormaktsintressen.

Just nu är situationen mest allvarlig i Syrien och Obama hade ett direkt meddelande till president Bashar al-Assad:

- President Assad kan antingen leda en övergång till demokratiska reformer, eller stiga åt sidan, det vill säga avgå.

När det gäller regimen i Bahrain, som också slagit ner hårt på civilbefolkningen, var Obama mjukare, Bahrain är en stark USA-allierad.

Obama sa också, kraftfullare än tidigare, att en kommande palestinsk stat måste grundas huvudsakligen på 1967 års gränser, något som kan väcka kritik i Israel.

Samtidigt tog Obama avstånd från de palestinska planerna att försöka få FN att erkänna deras stat vid generalförsamlingen i september.