Miljöpartiet

Vem tar över efter Wetterstrand?

Valet av två nya språkrör är den stora frågan på Miljöpartiets kongress som pågår från fredag till söndag. Det som är mest spännande är vem som ska bli kvinnligt språkrör efter Maria Wetterstrand där kampen främst står mellan riksdagsledamöterna Åsa Romson och Mikaela Valtersson.

Till skillnad från exempelvis Socialdemokraterna som alltid vill ha partiledarfrågan löst innan kongressen inleds, så är det inte ovanligt med öppen kamp om topposterna i Miljöpartiet.

När Peter Eriksson och Maria Wetterstrand valdes 2002 hette exempelvis valberedningens kandidat till manligt språkrör Carl Schlyter och motkandidater till valberedningens förslag är vanligt ända in i omröstningen.

Åsa Romson är valberedningens kandidat till kvinnligt språkrör. Hon är 39 och från Stockholm där hon bland annat varit aktiv i kommunpolitiken.

I höstas valdes hon in i riksdagen där hon sitter i miljö- och jordbruksutskottet. Hon har arbetat mycket med just miljöfrågor och är i grunden jurist med inriktning på miljörätt.

Hennes främsta motkandidat är 44-åriga Mikaela Valtersson från Upplands Väsby som suttit i riksdagen sen 2002. Hon är partiets gruppledare i riksdagen och ekonomisk talesperson. Tidigare arbetade hon med utbildningsfrågor i riksdagen.

En nackdel för henne i språkrörsvalet är att hon inte arbetat lika mycket direkt med miljöfrågor, miljöpartisterna brukar tycka att det är bra om åtminstone något av språkrören har gedigen erfarenhet av miljöfrågor.

Det finns också flera andra kvinnliga kandidater, varav flera sitter i riksdagen: Gunvor G Ericsson, Annika Lillemets och Tina Ehn.

Det är närmast självklart att valberedningens kandidat Gustaf Fridolin kommer att väljas till manligt språkrör på lördag.

28-åringen från Stockholm har suttit flera år i riksdagen och har betraktats som politiskt underbarn ända sedan han som brådmogen tonåring valdes till språkrör för Grön Ungdom.

Hans motkandidater är helt okända på riksplanet och saknar riksdagserfarenhet.

Under fredagen väljer partiet ny partisekreterare. Anders Wallner 27-åring från Stockholm, språkrörssekreterare åt Maria Wetterstrand och tidigare partistyrelseledamöt, är valberedningens förslag.

Men det finns en lång rad motkandidater, exempelvis Karin Jansson som suttit många år i partistyrelsen och som brukar ha starkt bland partiets mer radikala miljöpolitiker, och Mats Pertoft som suttit flera år i riksdagen.