Tidigare IMF-chefen släpps fri mot borgen

1:13 min

Den förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn kommer att släppas fri mot borgen. Det beslöt en domare i New York på torsdagen. Samtidigt har Strauss-Kahn nu formellt åtalats för sexövergrepp mot den 32-åriga hotellstäderskan.

Åklagarna motsatte sig borgen och hävdade att det finns risk för att Strauss-Kahn kan tänkas fly. Men domaren gick på försvarsadvokaternas linje och gav klartecken till borgen på en miljon dollar. Men dessutom ska han hållas i husarrest 24 timmar om dygnet bevakad av en vakt plus att han ska förses med elektronisk fotboja. Det innebär att han imorgon förmodligen kommer att kunna lämna det ökända häktet Rikers Island.

Borgen brukar beviljas i de flesta fall i USA med undantag för till exempel vid mordfall.

Beslutet innebär en klar framgång för Strauss-Kahn men samtidigt blev det klart i dag att han nu formellt åtalas, på sju punkter, bland annat för sexövergrepp och försök till våldtäkt, han hotas av uppemot 25 års fängelse.

Beslutet att väcka åtal kommer efter att en jury funnit att det finns tillräckligt starka skäl för att föra fallet till domstol. Det kommer att ske om Strauss-Kahn förklarar sig icke skyldig vilket han hela tiden sagt att han kommer att göra. Nästa domstolstillfälle blir den 6 juni.

Tidigare i dag meddelade Strauss-Kahn att han har avgår som chef för Internationella valutafonden.