Villards kollegor skattar också i Peru

2:02 min

AMF-ordföranden Bertil Villard är långt ifrån den ende som försökt få sina miljoner beskattade till fyra procent i Peru istället för här hemma. Ekots och tidningen Fokus vidare granskning av de så kallade Peru-uppläggen visar att flera tunga advokater på juristfirman Vinge, där även Villard arbetar, har använt upplägget.

Det var i förra veckan som Ekot avslöjade att AMF-pensions ordförande Bertil Villard har fört ut 23 miljoner kronor till Peru för att undvika svensk skatt.

Genom ett avancerat upplägg tjänade Villard över tio miljoner kronor genom att utnyttja ett tidigare skatteavtal mellan Sverige och Peru.

Upplägget mötte hård kritik från flera håll och Bertil Villard avgick från sin post som ordförande i AMF-pension och statliga Lernia dagen efter Ekots rapportering.

Han fortsätter däremot som partner på den ansedda advokatbyrån Vinge, som en byråns tyngsta affärsjurister. Vidare granskningar av Peru-uppläggen, som Ekot och tidningen Fokus har gjort, visar att han där är långtifrån ensam, ytterligare fyra av byråns tyngsta affärsjurister har gjort likadant. De utreds nu av Skatteverket, som anklagar dem för skatteflykt.

I ett av fallen handlar det om en 58-årig advokat, som liksom Villard fört ut 23 miljoner kronor.

Vinge ses som en av Sveriges mest välrenommerade advokatbyråer. Byrån har haft flera tunga uppdrag för regeringen, bland annat när det gäller privatiseringen av Vin och Sprit för några år sedan.

Byråns informationschef Anna Rasin säger till tidningen Fokus att Vinge inte har hjälpt till med uppläggen, utan att det har varit advokaternas privatsak. Hon säger också att det är för tidigt att säga hur förtroendet för Vinge nu kommer att påverkas, men att det hade varit bättre att inte figurera i samband med Peru-uppläggen.

Skatteverket utreder nu ett 100-tal fall av så kallade Peru-upplägg. Sammantaget ska nästan två miljarder kronor i vinster ha förts undan från beskattning genom att slussas via Peru.

Frågan ifall det handlar om skatteflykt eller om Peruppläggen juridiskt ska ses som ett helt ok sätt att drastiskt minska skatten, har ännu inget säkert svar.

Skatteverket har både vunnit och förlorat Peru-mål i de svenska kammarrätterna och frågan väntas på sikt avgöras först i högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.