Svensk-bahrainer kan få dödsstraff

2:00 min

Flera människorättsorganisationer är kritiska till de militära domstolarna i Bahrain, där en svensk man med dubbelt medborgarskap dömdes till 20 års fängelse igår. Enligt Said Boumedouha, Amnestys Bahrain-researcher i London är det troligt att mannen i en ny rättegång om några dagar kan dömas till döden.

På frågan om mannen med svenskt och bahrainskt medborgarskap, som redan dömts till 20 års fängelse kan dömas till döden när han åter igen ska upp i den speciella militärdomstolen i Bahrain om några dagar svarar Amnestys Bahrainexpert Said Boumedouha att det är troligt.

Igår dömdes mannen till 20 års fängelse för att ha kidnappat en polis och om några dagar ska han stå inför samma domstol - då står han åtalad för att ha försökt störta regimen genom att bland annat organisera och delta i demonstrationer och för att han har haft regimkritiska publikationer. Men det är svaga bevis, enligt Said Boumedouha.

Flera av dem som nu ställs inför rätta är ledande inom oppositionen mot regimen. Enligt Said Boumedouha är de här rättegångarna politiskt motiverade, främst för att straffa de som rest sig mot dem.

Militärdomstolen som sattes upp i samband med att oroligheterna startade i Bahrain i mars har fördömts av flera människorättsorganisationer och även FN har i hårda ordalag kritiserat rättegångarna.

Enligt Amnesty International har flera fångar torterats, advokater har inte fått tillgång till information och har inte fått närvara vid inledande förhör och internationella observatörer har bannlysts i rättegångssalarna.

– Om folk har gjort något olagligt ska de ställas till svars, men så är inte fallet, de har rätt att demonstrera och att arbeta för att byta ut regimen, säger Said Boumedouha från Amnesty International.