Utspel om 1967 års gränser väckte israelisk ilska

1:29 min

Israel måste, med vissa justeringar, återgå till de gränser som landet hade 1967. Det sa president Barack Obama i sitt stora tal om Mellanöstern och det är första gången en amerikansk president uttalar sig så tydligt. Israel reagerade häftigt.

Obamas tal handlade mest om hur USA ska stödja demokratristrävandena i Mellanöstern och Nordafrika men han kom också in på var gränsen bör gå mellan Israel och den kommande palestinska staten.

Den gräns som ska gälla är den som Israel hade 1967, med vissa korrigeringar, sa Obama, det vill säga innan Israel ockuperade Västbanken och därefter började anlägga judiska bosättningar där.

En del tidigare presidenter har varit inne på samma tankegångar utan att formulera sig så klart officiellt. Obamas företrädare George Bush tog uttryckligen avstånd från tanken att Israel måste återgå till 67 års gränser; det skulle i princip innebära att alla bosättningar skulle behöva ges upp.

Israel reagerade mycket bistert på Obamas ord, han och den israeliske premiärministern Benjamin Netnyahu ska träffas i Washington senare idag.

Obama sa samtidigt, som vanligt, att USA:s stöd för Israels säkerhet är grundmurat och gjorde också starka markeringar mot palestinierna.

Han sa att han är emot att FN:s generalförsamling ensidigt erkänner Palestina som en stat, något som kan tänkas ske i september. Obama deklarerade också att den palestinska staten inte ska få ha någon egen krigsmakt.