Försöksprojekt för arbetsintegrering

Blekinge, Västerbotten och Västmanland är tre av tolv stycken län som lyckats bäst i ett försöksprojekt för att få utomnordiska invandrare i arbete.

En av dem som fått arbete genom projektet är Farah Hannah i Västerås. För henne har det som arbetsförmedlingen gjort för henne betytt väldigt mycket.

– Alltså ärligt talat, utan dem skulle jag aldrig kunnat jobba här. De hjälpte mig och jag är ganska nöjd nu. Jag fick chansen att visa vad jag kan och jag tycker de verkar nöjda också, säger hon.

Behöver arbetsförmedlingens hjälp
Farah Hannah är turist- och hotellutbildad i Irak. På egen hand har hon här i Sverige fått nej efter nej, men med hjälp av arbetsförmedlingen har hon åtminstone i sommar jobb på en livsmedelsbutik.

Medan åtta av tio svenskfödda har sysselsättning i Sverige har bara sex av tio utomnordiska invandrare det, men i tolv län pågår nu ett projekt för att ändra på den saken. Bäst har Blekinge och Västerbottens län lyckats hittills, men strax därefter ligger Västmanlands län i fas med sitt eget mål att få drygt 250 utomnordiska invandrare i arbete i år.

Anställer efter rekommendationer
Projektledaren i Västerås, Magnus Pålsson säger att man söker upp arbetstillfällen som håller på att skapas. Att arbetsförmedlingen lyckas där den enskilde misslyckas är upparbetade företagskontakter, säger han.

– Vi har en bra kontakt med arbetsgivarna och rekommenderar vi en person så litar man på oss, att det är en bra person. Och sedan, om vi som är ute är svenskar eller inte, det ser vi absolut ingen skillnad på utan har vi fått ett förtroende hos arbetsgivaren så är det det som avgör om en person ska kunna få jobbet eller inte, säger han.

Löser kulturkrockar
Bland projektets tiotalet svenskfödda arbetsförmedlare i Västerås finns det en från Kina, en från Italien och två från Estland. Projektets arbetsförmedlare håller tag i sina klienter och hjälper till att lösa eventuella kulturkrockar under sex månaders tid. Sedan ska klienterna klara sig själva och nu hoppas Farah Hannah på att få fortsätta på livsmedelsbutiken.

– Ja, jag skulle absolut stanna där. Jag gör mitt bästa, säger hon.

Berit Nygren, SR Västmanland
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista