Stopp för mångmiljardlån till Vitryssland

1:54 min

Det ser mer och mer illa ut för Vitrysslands ekonomi. Ett krismöte i Minsk i går slutade med att Ryssland skjuter upp beslutet om ett mångmiljardlån till landet. Först om flera veckor ska den vitryska låneansökan behandlas och under tiden måste Vitrysslands president Aleksander Lukasjenka försöka rädda en ekonomi i fritt fall.

Lukasjenka är Kremls gisslan men Kreml har också blivit gisslan i den här situationen, säger den oberoende vitryske ekonomen Leanid Zaika.

Så länge Vitryssland bara har Moskva att förhandla med kan inte Ryssland låta grannlandet gå under utan måste rädda den vitryska ekonomin, tror Zaika.

Efter att Minsk i flera år diskuterat närmare relationer med EU klipptes dialogen av efter det vitryska presidentvalet i december när kravallpolis brutalt upplöste oppositionens jättemanifestation och fängslade hundratals demonstranter. EU och USA har infört politiska sanktioner mot Vitryssland och diskuterar nu också ekonomiska sanktioner mot statliga vitryska företag.

Småföretagaren Sasja i Minsk förlorar pengar varje dag på den ekonomiska krisen och han säger att Ryssland medvetet har drivit Vitryssland in i krisen.

– Så länge Europa bråkar med Lukasjenka kan Moskva diktera villkoren, säger Sasja som står dygnet runt vid en bank för att försöka växla till sig utländsk valuta.

Ryssland står nu redo att köpa loss vitryska statliga tillgångar som gasledningsnätverket Beltransgas. Det ger Ryssland ännu större kontroll över energiexporten till Europa än det redan i dag har. Ekonomen Leanid Zaika i Minsk håller med om att Ryssland inte bara sitter inne med lösningen på den vitryska krisen utan också är en viktig del av problemet.

– Av 10 miljarder dollar i underskott i handelsbalansen kommer åtta miljarder från handeln med Ryssland, säger Leanid Zaika.