Saab: Inga mutor i Gripen-affär

2:46 min

Det ser ut att bli en ny chans nästa år för Jas Gripen i Brasilien, berättade Saab på en presskonferens i dag. Samtidigt meddelade Saab att inga mutor betalats ut i Gripenaffären med Sydafrika, vilket TV4 påstår.

En officiell svensk delegation med statsministern i spetsen har besökt Brasilien och träffat bland annat den nya presidenten Dilma Rousseff för överläggningar om bland annat Jas Gripen. 

Beslut väntas nästa år och Saab är med i upphandlingen tillsammans med konkurrenter från USA och Frankrike.

Sammanlagt handlar det om 36 plan till ett värde av många miljarder. 

Men det var inte därför försvars-Saab hade kallat till presskonferens i dag fredag. Skälet var nya uppgifter om mutor i samband med miljardaffären med Sydafrika.

Saab har efter en snabb internutredning kommit fram till att det fanns ett företag år 2003 som ägdes av Saab, men som sköttes av dåvarande samarbetspartnern brittiska BAE.

Företaget Sanip hade ett avtal värt 80 miljoner, som skulle betalas till en extern konsult om det blev affär med Sydafrika.

Men Saabs vd Håkan Buskhe säger att inga pengar har betalats ut, enligt en genomgång av bland annat boksluten. Nu ska uppgifter begäras in från banker i Sydafrika.

– Vi har sedan ett antal år tillbaka stärkt upp det här just utifrån frågan du ställer, att man måste muta sig till en sådan här affär. Vilket man inte behöver, säger Håkan Buskhe.

Vad är det som inte har hänt i det här fallet, menar ni?

– Vi kan inte styrka utifrån det avtal som kom fram i tisdags att det gjorts utbetalningar. Det olyckliga är att avtalet är skrivet i Sanips namn av en person som inte är anställds hos oss. Man kan säga att det är klantig att vi inte har bättre styrning på det. Men vi kan inte se att Saab har satt igång avtalet genom att betala ut pengar, säger Håkan Buskhe.