Språkrören höll sluttal

Miljöpartiets Peter Eriksson fick stående applåder när han höll sitt sista tal som språkrör på partikongressen som inleddes i Karlstad i dag.

– För nio sedan riskerade vi att åka ur riksdagen. Nio år senare har vi genomfört mer grön politik än någonsin. Miljöpartiet är inte en dagslända som dyker upp och försvinner igen, sade Peter Eriksson.

– Det är väldigt få förunnat att få sluta när det går bra. De flesta släpas ut med fötterna före, sade han.

Det andra språkröret Maria Wetterstrand fick även hon stående applåder när hon sade sina sista ord som språkrör.

– Tror aldrig jag blivit kvar i Miljöpartiet om det bara varit för miljöfrågorna. Det var attityden att människor har rätt att leva sin liv som de själva vill och kan. Även de människor som inte är politiker vill och kan ta ansvar.

Under hennes år som språkrör har några saker som gjort henne särskilt stolt, sade hon.

– Det första var när vi drev igenom ny asylprövning för flyktingar som levde gömda i Sverige. En annan sak var att vi enigt stod upp mot integritetskränkningarna som FRA-lagen innebar. Vi ska vara stolta över att vi stod upp för att människor har rätt till sitt privatliv och sin egen integritet, sade hon.

En annan sak hon framhöll med stolthet var att partiet tvingade fram trängselavgiften i Stockholm. Särskilt stolt var hon över Miljöpartiets utveckling.

– Vi har gått från att ha uppfattats som bakåtsträvare till att nu uppfattas som ett av de mest framtidsinriktade partierna i Sverige.

– Den största förändringen har inte vi stått för, utan Socialdemokraterna. När vi först möttes i förhandlingar fick vi höra att det var fullständigt orimligt att Miljöpartiet skulle ställa krav på att få sitta med i en regering. I dag anses det som helt självklart. Socialdemokraterna har både varit våra bästa vänner och värsta motståndare. Vi har lärt Socialdemokraterna att samarbeta, sade Maria Wetterstrand.

Hon kom också med några önskningar.

– Låt aldrig ditt omdöme påverkas av vad människor läser i kvällspressen.

TT