Irina Chalip: "Släpp alla politiska fångar i Vitryssland"

2:00 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk väntas senare i dag domarna mot 12 oppositionella som deltog i protesterna mot regimen under presidentvalet i december. Tidigare i veckan avslutades en av de mest uppmärksammade rättegångarna när journalisten Irina Chalip fick en form av villkorlig dom. Sveriges Radios korrespondent har som första internationella journalist träffat Chalip i hennes hem i Minsk.

– Den enda utvägen ur den här situationen är att släppa alla politiska fångar och inleda förhandlingar med omvärlden, säger journalisten Irina Chalip till Ekot.

Chalip syftar dels på den akuta ekonomiska krisen som Vitryssland kastats in i under de senaste månaderna, dels på isoleringen av landet efter EU:s, USA:s och andra länders sanktioner mot den vitryska regimen.

Vi sitter i den lägenhet som Irina Chalip fram till i måndags suttit inlåst i under tre och en halv månad bevakad dygnet runt av medarbetare från den vitryska säkerhetstjänsten.

Hennes man, oppositionspolitikern och före detta presidentkandidaten Andrej Sannikov, dömdes i förra veckan till fem års fängelse för sin roll i jättedemonstrationen på valnatten i december.

Myndigheterna har talat om försök till statskupp men rättegångarna har utvecklats till propagandasegrar för oppositionen.

Svaga bevis läggs fram medan de åtalade har getts möjlighet att komma med allvarliga motanklagelser. De regimkontrollerade vitryska medierna har valt att rapportera så knapphändigt som möjligt från processerna.

Irina Chalip säger att det var en missberäkning från regimen som trodde att den skulle kunna bryta ned sina politiska motståndare.

– Det har utvecklats till rättegångar mot regimen, de åtalade har avslöjat regimen, säger Irina Chalip, som fram till valet arbetade som korrespondent för den ryska tidningen Novaja Gazeta.

Om två år väntar en ny rättegång som ska avgöra om Chalip brutit mot de restriktionerna hon dömts till och i så fall måste avtjäna sitt straff i fängelse.

Hon säger att i stort sett hela hennes bekantskapskrets är borta efter presidentvalet. 

– Alla mina vänner sitter antingen i fängelse eller har flytt landet, säger journalisten Irina Chalip till Ekot.