Vattenfalls nye ordförande positiv till uppdraget

2:05 min

Lars G Norström, tidigare vd för Posten och Nordea, blir ny styrelseordförande för Vattenfall, ett bolag där de två senaste ordförandena har tvingats avgå av regeringen. Men Nordström är postiv till uppdraget.

– Jag känner entusiasm inför det. Vattenfall är ett bra bolag som fortsättningsvis ska leverera bra avkastning och som enligt den strategi och de direktiv som finns ska vara ett ledande bolag när det gäller omställningen.

Förra styrelseordföranden Lars Westerberg tvingades sluta när det kom fram för två månader sedan att tidigare vd:n fått en pensionsutbetalning på tolv miljoner kronor, något som strider mot regeringens riktlinjer. Vattenfall har dessutom fått kritik för avtal med chefer i Tyskland som fått tiotals miljoner efter att de slutat.

Förförra ordföranden, Dag Klackenberg, fick också sparken av regeringen våren 2008.

Regeringens förhoppning är att Nordström, med stor erfarenhet av staten som ägare, ska styra bolaget mer enligt de rikttlinjer som finns. Finansmarknadsminister Peter Norman.

– Detta kombinerat med personlig kompetens och gott omdöme gjorde honom den absolut bäst lämpade för det här jobbet, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Vattenfall har också kritiserats för de numera höga elpriserna som bolaget med sin storlek kan påverka. Nordström har viss förståelse för kritiken.

– Den är befogad i den delen att jag tycker inte att vare sig branschen eller Vattenfall riktigt har lyckats beskriva hur energimarknaden ser ut och hur prisbildningen är som en följd av den marknaden.

Förutom problem med anställdas avtal och elpriserna i Sverige har Vattenfall kritiserats för att släppa ut koldioxid genom brunkolsbrytning i Tyskland fast bolaget ska verka hållbar omställning. Frågan är hur allmänhetens syn på bolaget är egentligen..

– Skiftande tror jag, men ambitionen är att få den mer positiv, säger Peter Norman.