Stående ovationer för Wetterstrand och Eriksson

2:12 min

På förmiddagen höll Maria Wetterstrand och Peter Eriksson sina sista tal som språkrör på Miljöpartiets kongress som inleddes i Karlstad i dag.

I morgon väljs deras efterträdare och det var stående ovationer när Eriksson och Wetterstrand talade inför partikamraterna.

– Jag har fått chansen att gå i mål efter nio år i det här uppdraget som språkrör. Det är väldigt få partiledare eller språkrör förunnat att få avsluta när det går bra. Det är en förmån. De flesta släpas ut med fötterna före, sade Peter Eriksson.

Efter nio år avgår Maria Wetterstrand och Peter Eriksson som språkrör för Miljöpartiet och två nya kommer att väljas i morgon. Wetterstrand och Eriksson har suttit sen 2002, och enligt partiets regler så måste de därmed lämna sina poster.

Maria Wettersand lyfte i sitt tal bland annat fram införandet av trängselskatter i Stockholm och partiets eniga motstånd mot FRA-lagen som de saker hon är mest stolt över under sin tid som språkrör. Allra mest stolt är hon över den flyktingamnesti partiet drev igenom för några år sen.

– Genom att vi drev igenom den lagen så lyckades vi faktiskt ge en möjlighet för flera tusen personer att kunna få uppehållstillstånd i Sverige. Och barn som tidigare hade levat i fullständig ovisshet kunde få en chans att tro på framtiden, sade Maria Wetterstrand.

Under Maria Wetterstrand och Peter Erikssons nio år som språkrör har väljarstödet växt från 4,5 procent till 7,3 procent i det senaste valresultatet då partiet också blev det tredje största i riksdagen.

I morgon väljer alltså kongressen de två nya språkrören. Gustav Fridolin är storfavoriten till den manliga språkrörsposten medan det anses vara mycket jämnt mellan partiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson och riksdagsledamoten Åsa Romson.

Bland vanliga miljöpartister är känslorna blandade inför språkrörsskiftet. Emma Hulth och Sebastian Magnusson är båda medlemmar i partiet.

– Det är med glädje vi tillsätter två nya språkrör men det är klart att det känns lite tråkigt att våra fantastiska språkrör ska lämna oss, säger hon.

– Men jag tycker att det är högt på tiden att man får in lite nya personer med nya åsikter för att kunna förnya Miljöpartiet, säger han.