Västlibyen lider svårt av striderna

1:50 min

De utdragna striderna i Libyen frestar särskilt hårt på befolkningen i västra Libyen, där flera städer är så gott som helt isolerade från omvärlden. Libyenfödde läkaren Nuri al-Fassi har återvänt till Libyen och Zintan för att hjälpa sitt folk och han berättar om hur nästan allt saknas.

Allt som finns att äta är torrt bröd, orent vatten och lite lök, säger Nuri al Fassi. Han har levt och arbetat utomlands i många år, men återvänt till Libyen för att kunna hjälpa sina landsmän.

Tiotusentals av de som bor i Zintan har flytt till Tunisien. De som bor kvar är rädda att röra sig ute eftersom Kadaffis trupper med prickskyttar finns i närheten nästan hela tiden. Zintan har blivit som en spökstad.

Sjukhuset har också blivit beskjutet. Och viktig utrustning saknas. Inte ens enklare blodprover kan analyseras. Han beskriver hur en kollega tvingades öppna kraniet på en skottskadad patient, med ett rostigt verktyg som var det enda som fanns till hands.

Frilansjournalisten Urban Hamid, som träffade läkaren al Fassi, har nyligen återvänt från det isolerade västra Libyen. Han säger att tiotusentals i området är helt beroende av att vägen mot Tunisien, säkras, och att förnödenheter kan föras in.

– Om nu den här livslinan skulle stängas av skulle de klara sig en, max två, månader, men då under väldigt besvärliga förhållanden. Så är det redan nu, det råder brist på allting, säger Urban Hamid.