"Ekonomin klarar inte reformer"

Statens ekonomi klarar inte de reformer som Göran Persson utlovade i sitt tal i Björkvik på söndagen, anser det statliga Konjunkturinstitutet.

Det finns en gräns för hur mycket pengar staten får göra av med, det så kallade utgiftstaket.

Den kommer regeringen att passera enbart med beslut den redan fattat, säger Christian Nilsson som är biträdande prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Persson höll tal
– Staten har ett tak på hur mycket pengar man får spendera, och vår bedömning är att man gör av med lite mer pengar än så, redan nu, säger han.

På söndagen gjorde Göran Persson politisk comeback efter sin höftledsoperation och höll sitt traditionsenliga tal i Björkvik i Sörmland.

Persson sade att nu ska regeringen satsa miljarder på att rusta upp bland annat sjukvården och omsorgen.

”Sverige har råd”
För nu har Sverige råd, sade Göran Persson.

– Ingenting av det som nu växer fram behöver användas för att täcka tidigare underskott eller tidigare skulder. Nu kan vi använda pengarna för att göra reformer, vilket behövs, eller justera en del skatter, som också kommer behövas. Vi kan också använda pengarna för att betala en del av den gamla statsskulden som byggdes upp under de tidigare förfallsåren. Men det som växer fram kan vi använda, och det är en unik styrkeposition, säger Göran Persson.

Den senaste konjunkturprognosen för Sverige, som Konjunkturinstitutet presenterade i slutet på juli, visade på en uppgång för bland annat tillverkningsindustrin.

Utgiftstaket spricker
Men statens utgiftstak spricker med fyra miljarder kronor redan i år, anser Christian Nilsson, biträdande prognoschef på Konjunkturinstitutet. Han menar att den konjunkturvänding Persson talar om ändå inte är tillräcklig.

– Det skulle kunna få en viss effekt på statens utgifter, till exempel a-kassan. Men vår bedömning är att det ändå inte räcker, utan utgiftstaket spricker i alla fall, säger Christian Nilsson, biträdande prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista