Personalen låstes in på häktet i Göteborg

Säkerheten är hög på det nya häktet i Göteborg. Så hög att till och med personalen blir inlåst. I går fallerade systemet fullkomligt och ett antal dörrar gick inte att öppna på flera timmar. Advokaten Christian Olsen är mycket kritisk.

– Det har varit problem tidigare, men det har varit till och från. Men sedan det nya häktet invigdes har det blivit en total katastrof, säger advokaten Christian Olsen.

Häktet flyttade till sina nuvarande lokaler så sent som i måndags och sedan dess har problemen hopat sig. Personalen har själva blivit inlåst mellan dörrar i timmar. En advokat var inlåst mot sin vilja i två och en halv timme och Christian Olsens klient fick varken kvällsmat eller frukost, hans personliga tillhörigheter försvann och han förvägrades möjligheten att ta sin hjärtmedicin.

– När han kom till rättssalen med flera timmars försening i går hade han alltså under 24 timmar inte fått något att äta och jag tycker att detta är en omänsklig och förnedrande behandling. Det här sätter hela rättssäkerheten ur spel. Jag skulle bara vilja likna det tillstånd som var här i går för kaos, säger Christian Olsen.

Bekymren på häktet gjorde att tingsrätten i går till och med valde att försätta flera häktade på fri fot. Vi har bokat tid för intervju med häkteschefen Christer Krohn. Försenad dyker han upp efter att själv ha fått vänta på en dörr som inte öppnade sig. Och han berättar att problemen verkligen satt personalen i arbete.

– Det jobbas febrilt, sedan finns det också tekniker som sköter om den tekniska biten, och de jobbar också för högtryck just nu, säger han.

Är säkerheten för hög?

– Säkerheten är inte för hög, men tekniken är komplicerad. Vi har bott i huset i fyra dagar, så det är klart att en del handhavandefel har också förekommit, så vi ska inte skylla allt på tekniken. Det är ovanan från oss som personal att hantera det här som också har spelat in.

Vad händer om det börjar brinna till exempel?

– Det hanterar vi då på det sättet att vi tillämpar manuella rutiner.

Men om det tar längre tid så är inte det så bra?

– Nej, det är det naturligtvis inte, och därför prioriteras den typen av manuella öppningar då, beroende på allvarlighetsgrad.

Har ni en nyckelknippa i reserv?

– Ja, det är klart att det finns nycklar, säger häkteschefen Christer Krohn.