Intern kritik mot polisens arbete

Efter polismorden i Malexander konstaterades en hel del brister i polisens arbete. Bland annat fungerade inte radiokommunikationen och samordningen var inte bra. Trots att det gått fem år sedan brotten finns fortfarande flera brister kvar.

Poliskommissarie Bo Andersson, en av insatscheferna i Malexander, är mycket kritisk.

– Några av de huvudproblem vi hade i Malexander var att det inte fanns någon nationell taktik, tyvärr är det detsamma fem år senare. Det innebär att uttrycket vägspärr kan uppfattas på olika sätt av den enskilde tjänstemannen och så kan man inte ha det. Det måste finnas en norm för hur en vägspärr ska se ut och genomföras på ett visst sätt, säger han.

Flera brister
Efter polismorden i Malexander 1999, då 900 polismän deltog i jakten, tillsatte Rikspolisstyrelsen en utredning för att analysera polisens insatser. Utredningen pekade på flera brister.

Exempelvis hade alla polismän inte tillräcklig utbildning för att hantera sina vapen. Alla polismän hade inte skyddsvästar. Polisens kommunikation över polisradion fungerade dåligt. Utredningsgruppen föreslog bland annat att ett taktikcentrum skulle upprättas, att utbildningen skulle förstärkas och att alla poliser ska ha samma sorts förstärkningsvapen.

”Det går för långsamt”
Enligt Rikspolisstyrelsen har alla poliser i dag tillgång till skyddsväst i yttre tjänst och alla poliser använder samma typ av vapen.

Det nya digitala kommunikationsradiosystemet, Rakel, som ska ersätta det gamla, är dock försenat. Och när det gäller att hitta en taktik för att samordna poliser från olika delar av landet är det inte mycket som hänt i praktiken, tycker poliskommissarie Bo Andersson. Han får medhåll av polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

– Jag måste ju se det här ur ett säkerhetsperspektiv, ett arbetsmiljöperspektiv och inte minst ur ett medborgarperspektiv och då tycker jag fem år är en väldigt lång tid. Det går alldeles för långsamt och det är alldeles för stort hänsynstagande till ekonomin, säger Jan Karlsen.

Rikspolischefen Sten Heckscher håller dock inte med om kritiken. Enligt honom är svensk polis betydligt bättre samordnad och rustad för att hantera en akut situation i dag jämfört med för fem år sedan.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se
Anahita Arai
anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista