Stinkande jätteblomma lockar tusentals besökare

2:58 min

En jättelik blomma som luktar illa drar just nu mängder av besökare till Bergianska trädgården i Stockholm. Det är en jätteknölkalla som ursprungligen hör hemma på Sumatra och som blommar väldigt sällan, ungefär vart femtonde år.

– Jag har aldrig sett något liknande, det är fantastiskt, säger en besökare i Edvard Anderssons växthus i dag.

– Jag tycker att det luktar, det luktar rutten fisk, inte så påtagligt, men lite grand, tycker en annan av besökarna.

En vanlig vardag besöker 75 personer växthuset i Bergianska trädgården. I går kom 2 000 och kön ringlade lång när det öppnade i förmiddags.

Jätteknölkallan har en avancerad strategi att fortplanta sig. Den är en falsk gigant i naturen, berättar förste intendent Karin Martinsson.

– Det här är en ohederlig växt, den lurar ju sina pollinatörer genom att vara köttröd som ett kadaver och genom att lukta som ett dött djur, så att asbaggarna och spyflugorna luras att tro att här ligger ett dött djur där det går att lägga ägg.

– Därför kommer de flygande, kryper ned i den här tratten och letar efter ett bra äggläggningsställe och medan de är där nere blir de inpudrade med pollen. När de upptäcker att de inte kan lägga ägg, då måste de leta efter nästa kadaver, och så blir de lurade igen, säger Karin Martinsson.

Hon berättar att de år växten inte blommar, så skjuter den upp ett blad, som ser ut som en trädstam, upp till sex meter högt, med små blad högst upp. De samlar ljus och energi som förs ned till rotklumpen, för att samla kraft till den sällsynta blomningen.

Första blomningsdagen stinker den som värst, då blommar ett tusental honblommor dolda innanför det stora bladet runtomkring. Meningen är då att locka till sig asbaggar fulla med pollen som tidigare varit instängda i andra jätteknölkallor. Dag två blommar hanblommorna som släpper pollen över instängda insekter för att de ska sprida det vidare. Dag tre när blomningen avtar, släpps insekterna ut i naturen.

En befruktad blomma skjuter en stam täckt med röda frukter, där varje innehåller ett par, tre frön som kan gro och bilda nya knölar, jätteknölkallor.

Jätteknölkallan blommar bara i tre dagar, och nu har stanken börjat avta och blomman är på väg att dra ihop sig och vissna. Karin Martinsson har samlat pollen för att ge till andra botaniska trädgårdar.

Alla vill se den här spektakulära jätten.

– Själva det här falliska är ju mycket påtagligt och monumentalt, får man säga. Den står i en kjol så det är som ett slags könsligt möte som blir ovanligt sinnligt och spektakulärt, tycker jag. Nästan som ett Shiva-altare i Indien, säger en besökare.

– Grymt läcker, säger en annan.