Självgående gräsklippare går mot rekord

1:45 min

Försäljningen av robotgräsklippare väntas i år slå nya rekord. Inom några år räknar branschen med att nästan hälften av alla motorgräsklippare som säljs är självgående.

Harriet Sjöström som bor i Jönköping är en av dem som nu kan titta på när gräset klipps.

– Både jag och min man fick svårt att klara av att klippa och en morgon fick vi se en annons. Vi sa att det får kosta var det kostar och så blev det, säger Harriet Sjöström.

Den första automatiska gräsklipparen togs i bruk redan i mitten av 90-talet av företaget Husqvarna. Men det är först på senare år som försäljningen tagit fart på allvar.

– Tar vi de sista åren vill jag påstå att det fullständigt exploderar. I år kommer vi att slå alla försäljningsrekord i branschen för robotgräsklippare, säger Thomas Fingal, säljbolagschef på Husqvarna.

Att köpa en robotgräsklippare kostar från 10 000 kronor och uppåt, beroende på hur stor gräsmatta som ska klippas. Trots det tror företagen som tillverkar och säljer på en fortsatt hög mycket tillväxt.

Varje år säljs det drygt 100 000 nya motorgräsklippare i Sverige. Just nu är var tionde en robotgräsklippare. Men Husqvarna och andra företag i branschen som Ekot varit i kontakt med gör bedömningen att inom fem år kommer nästan hälften av alla nya motorgräsklippare som säljs vara en robot.

– Det har blivit en pryl att ha fint i trädgården. Tidigare var det kök, nu ska man ha fina grillar och fina utemöbler. Folk köper mer och mer produkter för sin trädgård, säger Thomas Fingal på Husqvarna.

För Harriet och hennes man verkar roboten blivit mer en bara en gräsklippare. 

– Han heter Ferdinand, för han sitter och doftar på blommorna, säger Harriet Sjöström.

Fråga

David Svanberg, Jönköping

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.