Metall i Västervik vill ha ny strategi

Kostnaden för Electrolux att lägga ner sin fabrik i Västervik är bara en fjärdedel per anställd av vad kostnaden är i Frankrike. LO vill inte att det ska vara för dyrt att lägga ner i Sverige. Men på annat håll i fackföreningsrörelsen låter det annorlunda.

– Man får en tänkeställare, att det är mycket dyrare att lägga ner verksamhet i andra länder än i Sverige. Det här kan påverka beslut man fattar om hur man ska omorganisera produktionen. Från fackligt håll måste vi ha en strategi om hur vi ska göra i framtiden säger Per Aspeteg, ordförande för metallklubben på Electrolux i Västervik.

Tankeställare
Per Aspeteg är missnöjd med hur Electrolux sköter nedläggningen av fabriken i Västervik. Enligt honom ger jämförelsen med nedläggningskostnaderna i Frankrike en tankeställare om huruvida facken i Sverige valt rätt strategi.

LO:s traditionella linje är nämligen att det inte ska vara för dyrt att lägga ner i Sverige. Om det blir dyrare och krångligare, tror man bland annat att det kan bli svårt att locka nya investeringar.

Lundby-Wedin håller fast
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin håller fast vid den linjen.

– I andra länder kan man se många som har väldigt otrygga anställningar. Det beror på att i de länderna kostar varje anställd som sägs upp väldigt mycket, och där vill man slippa de kostnaderna, säger hon.

Electrolux fabrik i Västervik som läggs ned har 500 anställda kommer drivas fram till årsskiftet. Enligt Per Aspeteg, ordförande för metallklubben på Electrolux i Västervik, är det svårt för Metalls medlemmar att hitta jobb, speciellt de äldre medlemmarna.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".