Obama möter Netanyahu i Vita Huset

1:52 min

Alldeles strax börjar ett möte i Vita Huset mellan president Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Av allt att döma blir det mycket kräva samtal efter att Obama i går förklara att det fredsavtal med palestinierna måste innebär att Israel åtgår gränserna som gällde 1967

Den gräns som ska gälla, med vissa ömsesidiga korrigeringar, är den gräns som Israel hade 1967, det vill säga innan Israel ockuperade Västbanken och började bygga upp judiska bosättningar där, sa Obama i sitt stora Mellanöstern-tal igår.

Det är en glidning i den amerikanska hållningen och det tydligaste uttalandet hittills från en USA-president om hur mycket Israel måste retirera.

Reaktionen från Israel har varit kraftig. Enligt tidningsuppgifter i USA blev Netanyahu informerad på förhand och i ett samtal med utrikesminister Hillary Clinton ska han ha varit ursinnig och krävt ändringar i talet.

Det här är sjunde gången som Obama och Netanyahu möts, av allt att döma så är relation mellan dem ganska dålig.

Ingen av de båda har inte särskilt mycket förtroende för varandra och samtalsklimatet är ännu kärvare efter Obamas tal i går.

Att en fredsuppgörelse ska grundas på 1967 års gränser är ett gammalt palestinskt krav för att få igång fredsförhandlingar. Men Netanyahu säger att Israel då skulle få gränser som är omöjliga att försvara. 

I sitt tal sa Obama också många saker som är hårdsmälta för den palestinska sidan. Obama varnade dem för att försöka få FN att formellt erkänna den palestinska staten, något som kan ske i september.

En del bedömare menar att Obama lockar med prat om 1967 års gränser just för att förmå palestinierna att lägga ner försöken att få ett FN-erkännande.

Obama var också starkt kritisk mot att den palestinska administrationen börjat samarbeta med terrostämplade Hamas.

Flera tunga republikanska politiker har ändå starkt fördömt Obamas uttalande och hävdat att han övergivit Israel.

Bland kritikerna finns den kanske mest sannolike republikanske presidentkandidaten Mitt Romney.