Anders Wallner ny partisekreterare i Miljöpartiet

1:42 min

På Miljöpartiets pågående kongress i Karlstad valdes i dag Anders Wallner till ny partisekreterare. Under dagen har även de två kandidater som kämpar om att efterträda språkröret Maria Wetterstrand frågats ut av partikamraterna.

Den 27-årige Anders Wallner, som tar över rollen som partisekreterare efter Agneta Börjesson, konstaterar att Miljöpartiet måste tänka på att man blivit större.

– Jag tror att den viktigaste uppgiften nu är att ta hand om alla de nya medlemmar som kommit in i partiet. Vi har vuxit väldigt mycket på kort tid och jag tror att många av dem vill hitta en bra plattform i partiet och känna att man kan få bidra och påverka politiken, säger Anders Wallner.

På kongressen i Karlstad fanns även Mikaela Valtersson och Åsa Romson, som försökte övertyga miljöpartister som ännu inte bestämt vem de ska rösta på.

Gustav Fridolin anses vara ohotad kandiat till att bli manligt språkrör men betydligt jämnare är det bland kvinnorna där Åsa Romson utmanas av partiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson.

Båda har höjt temperaturen i språkrörsvalet genom att skriva debattartiklar i de stora dagstidningarna och resa landet runt och tala för sin sak.

– Jag tror att jag skulle vara bra på att få Miljöpartiet att växa. Jag är van vid och bra på att prata engagerat och lättförståeligt. Jag har också väldigt stor erfarenhet av att jobba med en mängd olika politiska frågor, sade Mikaela Valtersson.

Valberedningens förslag är Åsa Romson som klev av jobbet som heltidspolitiker i Stockholm för att forska i miljöjuridik, men som åter sitter i riksdagen sedan i höstas. I förmiddags fick hon liksom de andra några minuter för att presentera sig inför kongressen.

– Jag är beredd på att inte bara jobba heltid med miljö- och klimatpolitiken i partiets riksdagsgrupp utan jag är också beredd att ta över stafettpinnen från Maria Wetterstrand, sade hon.

Samtidigt som nya partiföreträdare ska väljas avtackades de nuvarande när kongressen inledde i förmiddags. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson hyllades av publiken efter sina nio år som språkrör.

– Vi har gått från att uppfattas som ett parti av bakåtsträvare till att nu uppfattas som ett av de mest framtidsinriktade partierna i Sverige, sade Maria Wetterstrand.

– Det är väldigt få partiledare eller språkrör förunnat att få avsluta när det går bra. Det är en förmån får man säga, de flesta släpas ut med fötterna före, sade Peter Eriksson.