Frustration i Västsahara över utebliven frihet

2:30 min

I Nordafrika känner många västsaharier en stor frustration över att den arabiska våren inte lett till frihet och rättigheter för dem. Sedan 30 år är Västsahara ockuperat av Marocko, och många västsaharier som finns i ett flyktingläger i grannlandet Algeriet vill ha ett befrielsekrig.

– Visst känner de en glädje för dem som har fått sin frihet, men känner kanske en sorg över att de inte fått sin. Så majoriteten av de unga i lägren kräver och vill ut i krig. De menar att man inte når frihet på en fredlig väg, säger Natasa Mirosavic, svensk jurist som nyligen jobbat för FN i Algeriet.

I flyktinglägren följer västsaharierna revolterna i Nordafrika genom radio och tv. Människor som bott i lägren i över 30 år och väntat på att deras konflikt ska få en lösning.

Det är en av världens mest långvariga konflikter. En lång mur skiljer de västsahariska flyktingarna i Algeriet från släktingarna på marockanska sidan.

Juristen Natasa Mirosavic har sett frustrationen växa över hur lite omvärlden och FN gör, samtidigt som trycket har varit stort på regeringar i länder som Tunisien, Egypten och Libyen.

Bland flyktingarna hon mötte grät människor av uppgivenhet och skrek slagord mot FN. 

– Många anordnade demonstrationer utanför FN-anläggningen där jag bodde och där vi har våra kontor i lägren. Många tog värvning under den här tiden, säger Natasa Mirosavic.

I Nordafrika finns dessutom en teori om att det var just västsaharier som tände första gnistan till den arabiska våren. I oktober förra året startade den största fredliga protesten sedan Marockos ockupation.

Över 20 000 västsaharier reste ett tältläger i öknen på den ockuperade sidan. En demonstration mot levnadsförhållanden, övergrepp och människors försvinnanden under Marockos styre.

Men protesten slogs ned av marockanska poliser och militärer som satte tälten i brand. Natasa Mirosavic satt i en matsal med många västsaharier runt sig som följde det på tv.

– Det var faktiskt en enorm tystnad i rummet. Jag kände den här sorgen som bredde ut sig i matsalsrummet. Det här var deras släktingar och vänner på andra sidan muren, i det ockuperade Västsahara, som de inte kunde hjälpa, säger hon.

Det råder vapenvila sedan 1991 mellan Marocko och västsahariska befrielserörelsen Polisario. FN har länge haft planer på en folkomröstning om Västsaharas framtid, men än har det inte skett.

Många västsaharier sätter press på Polisario inför rörelsens kongress i år att återigen ta till vapnen.