Israel fortsätter avvisa Obamas utspel om gränser

1:39 min

Israel kommer inte att återgå till 1967 års gränser, vilket USA:s president föreslog i går. Uttalandet kommer från den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu efter ett besök i Vita huset i dag.

Mötet mellan de två drog ut länge på tiden. På den korta presskonferensen efteråt sa bägge att det finns skillnader mellan länderna, även om de två ledarna ansträngde sig för att betona vad som enar dem.

Obama sa att han hade förklarat de principer han lade fram i går, att i en framtida fredsuppgörelse med palestinierna måste Israel på det hela taget rymmas inom de gränser landet hade före 1967. Det vill säga innan Israel ockuperade Västbanken.

Uttalandet upprörde Israel i går och mötet med Obama verkar inte ha förändrat någonting på den punkten. Netanyahu var lika avvisande i dag.

– Vi är beredda att kompromissa, men Israel kan inte gå tillbaka till 1967 års gränser. Landet skulle bli omöjligt att försvara, säger Netanyahu.

Orden riktades till palestinierna men var lika mycket ämnade för Obama.

Netanyahu sa också att han vill ha israeliska soldater utplacerade i den kommande palestinska staten, längs det landets östgräns. Han upprepade också att det aldrig kan bli frågan om att palestinska flyktingar ska få återkomma till vad som i dag är Israel.

Utrikesminister Hillary Clinton sa efter mötet att diskussionerna hade varit uppriktiga, en diplomatisk term som vanligen betyder att det varit stora motsättningar.