Libanon kritiseras efter våldsamheter i Syrien

2:04 min

I går dödades över 30 människor i Syrien när de trotsade myndigheternas krafttag mot demokratirörelsen. Demonstrationer ägde rum över hela landet och proteströrelsen ser ut att växa vecka för vecka. Men nu riktas kritik mot Libanon som inte beviljat asyl till flyende syrier, utan i flera fall gripit och frihetsberövat syrier som kommit över gränsen.

I staden Banyas tågade männen barbröstade för att visa att de inte var beväpnade. I Homs, ett viktigt politiskt motståndscenter, sköts tolv människor ihjäl. En av dem var ett barn.

I en mindre stad nära Idlib i västra Syrien dödades 15 människor vid stadsportarna.

Trots regimens blodiga brutalitet, trots att normal rapportering inte förekommer från Syrien eftersom alla journalister är portade, och trots att omvärlden avstått från att tydligt fördöma Bashar al Assad, så har proteströrelsen hjältemodigt fortsatt att ge sig ut på gatorna.

Fredagens demonstrationer rapporteras ha varit större än tidigare, framförallt i Damaskus, och signalerar en möjlig upptrappning av demokratirörelsens konflikt med regimen.

För bara en vecka sedan hävdade syriska myndigheter att man hade situationen under kontroll och att protesterna snart skulle vara nedtystade.

USA har fått skarp kritik för de enorma skillnaderna i hållningen gentemot de olika arabiska upproren. Det är Natobombningar i Libyen, men tystnad kring Bahrain och försiktighet gentemot Syrien.

Nu har president Obama uttalat sig om Syrien, men han har inte krävt regimens avgång, utan bara varnat den syriske presidenten att han måste välja mellan att leda ett reformarbete och att gå.

Flera tusen syrier har flytt över gränsen mot Libanon, men när de nått den libanesiska sidan har de i vissa fall gripits av libanesiska säkerhetsstyrkor. Det har lett till skarp kritik från människorättsgrupper som Human Rights Watch som kräver att Libanon åtminstone ska bevilja dessa flyktingar temporär asyl.

Human Rights Watch och andra människorättsorganisationer har dokumenterat flera fall där flyende syrier gripits, bland annat två avhoppade soldater som flytt från den syriska militärmakten.