Colombia

Bevis mot misstänkt Farc-ledare håller inte

1:44 min

Den svensk-colombianske journalist som i slutet av april greps i Venezuela och utvisades till Colombia, anklagad för att vara Farc-gerillans representant i Europa, kan komma att friges. Colombias högsta domstol har underkänt bevisföringen mot honom.

Colombias högsta domstol har beslutat att det material som hittats i de laptops som tillhörde Farc-gerillans ledare Raul Reyes inte kan accepteras som bevis i någon rättegång.

Raul Reyes, som var ansvarig för Farcs internationella relationer, dödades för tre år sedan, då colombianska trupper bombade hans läger på ecuadorianskt territorium.

Innehållet i de tre laptops som de colombianska trupperna beslagtog har redan använts på många sätt. För bara någon vecka sedan publicerade den brittiska tankesmedjan ISIS ett dokument baserat på uppgifterna i Reyes laptops, där bland annat Venezuelas Hugo Chavez anklagas för att stödja Farc på allehanda vis och Ecuadors Rafael Correa sägs ha fått ekonomiskt stöd av Farc till sin valkampanj.

Uppgifterna har också använts för att inleda processer mot flera colombianska politiker och nu senast mot den svensk-colombianske journalisten som sedan slutet av april sitter fängslad i Colombia, dit han utlämnades av Venezuela.

Högsta domstolens argument för att inte erkänna arkiven från Raul Reyes dator baseras dels på att datorerna kommit i myndigheternas händer på ett olagligt sätt, dels på att den mejlkorrespondens som åberopas som bevis bara finns som vanliga Word-dokument på hårddisken, och att det inte går att veta om det verkligen rör sig om originalmejl eller om det är dokument som förts in i efterhand.

Konsekvensen av högsta domstolens beslut borde bli att alla processer som baseras på uppgifter från Raul Reyes dator nu läggs ner och att den svensk-colombianske journalisten får åka hem, eftersom alla kända bevis mot honom har just Raul Reyes datorer som ursprung.