Miljöpartiet vill skärpa rökförbud på allmän plats

1:39 min

Miljöpartiet beslutade på sin kongress i dag att partiet ska verka för att rökning förbjuds på fler utpekade allmänna platser, till exempel utanför entréer och busshållplatser.

Om några timmar blir det klart vilka som blir Miljöpartiets nya språkrör. Ombuden har lagt sina röster under kongressen i Karlstad. Ställningen anses vara mycket jämn mellan Åsa Romson och Mikaela Valtersson.

Ekot träffade kongressdeltagarna Ida Karlsson och Hjördis Herlitz.

– Det känns lite skakigt. Vår favorit är Romson eftersom hon är så kunnig i miljöteknik.

– Jag lade min röst på Gustav Fridolin och Mikaela Valtersson.

Varför Valtersson?

– Hon är en mycket kompetent politiker, som verkligen lyfter fram de ekonomiska frågorna.

Huvudnumret på Miljöpartiets kongress blir självklart valet i eftermiddag av dom nya språkrören. Före lunch röstade dom över 200 ombuden på sina kandidater och i eftermiddag efter klockan 16 offentliggörs vilka två som kommer att efterträda Wetterstrand och Eriksson.

På förmiddagen behandlades en rad motioner, allt från könsneutralt språk till minskad mobilstrålning, och bland annat körde kongressen över partistyrelsen och beslutade att partiet ska verka för att förbjuda rökning på utpekade allmänna platser, exempelvis utanför entréer och vid busshållplatser.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter tycker att det är bra.

– Man måste samsas och stå ganska nära varandra ofta, om det regnar och så. Då har folk rätt att slippa rök.

Miljöpartiet är ju i många sammanhang noga med att påpeka att man inte ska reglera för mycket. Hur rimmar det med detta?

– Ganska bra. Det här är både miljöfarlig och hälsofarlig aktivitet. Då har vi skyldighet att reglera och skydda människors och barns hälsa.