ANC ohotat men framgång inom oppositionen

1:44 min

I Sydafrika har regeringspartiet ANC som väntat vunnit veckans lokalval med bred marginal. Men det främsta oppositionspartiet går rejält framåt och gör sitt bästa val hittills, är slutsatsen när nästan alla röster är räknade.

Champagnen flödade på ANC:s segerfest i centrala Johannesburg i går kväll. Regeringspartiet har tagit 62 procent av rösterna i valet och är som väntat ohotat största parti.

Men resultatet är ändå fyra procentenheter sämre än i det förra lokalvalet.

Och det största oppositionspartiet Demokratiska Alliansen, DA har tagit ett rejält kliv framåt och fick 24 procent av rösterna - ett stort hopp upp från 14 procent i det förra valet.

DA har i Sydafrika länge setts som ett parti för vita, privilegierade, men när missnöjet har växt den senaste tiden med vad ANC lyckats leverera till landets fattiga har oppositionen sett sin chans och ansträngt sig för att nå ut till fler. DA:s partiledare Helen Zille säger att det, med de senaste siffrorna, nu är helt klart att det inte bara är vita som röstar på partiet.

Partiet ser ut att behålla sin starka position i Kapstaden, den enda större stad som redan styrs av oppositionen. Enligt de preliminära siffrorna ser det ut som om partiet stärkts också i andra stora städer, som Johannesburg, Pretoria och Durban.

Politiska kommentatorer påpekar att resultatet visar att ANC måste ta itu med det som inte fungerar i partiet, bland annat efter återkommande korruptionsaffärer med politiker som ger intrycket av att använda sin poster i första hand till att berika sig själva, snarare än att skapa förändring för dem som röstat på dem.

För president Jacob Zuma är valet en indikator på hans egen popularitet och hans chanser att bli omvald som partiledare nästa år.

Ständigt lika bitska satirtecknaren Zapiro publicerar idag en bild med en yrvaken Zuma i pyjamas, som förskräckt vaknar upp till en skrällande väckarklocka märkt med oppositionens partibeteckning.