Självmordsbombare slog till mot ett militärsjukhus i Kabul, Afghanistan, på lördagen. Foto: Mustafa Quraishi/Scanpix.

Hög säkerhet stoppade inte nytt talibandåd

"Förstod genast att det var självmordsbombare"
1:01 min

I Afghanistans huvudstad Kabul dödades sex läkarstudenter och 23 skadades av en självmordsbombare i dag. Talibanerna tog på sig skulden för dådet, som riktades mot ett sjukhus i centrala Kabul.

Rahim hörde smällen vid lunchtid. Han sitter precis utanför sjukhuset och säljer läsk och telefonkort.

– Jag förstod genast att det var en självmordsbombare, säger han.

Sjukhuset, Sardar Daud Khan, byggdes på 1970-talet av ryssarna och har sedan dess varit afghanska militärens sjukhus. Men också skadade, tillfångatagna talibaner vårdas där.

Det är också ständig helikoptertrafik häröver, eftersom en amerikansk militärbas ligger alldeles intill.

– Jag förstår verkligen inte hur självmordsbombaren kunde komma in här för det är extremt hög säkerhet här, säger Rahim.

– Du ser själv, ingen obehörig kan komma förbi alla vakter.

En teori är att talibanerna lyckats infiltrera, eller "plantera", en attentatsman bland personal, patienter eller studenter på sjukhuset.

Talibanerna har tagit på sig skulden för dagens attack.

Den årliga våroffensiven har nyligen inletts av talibanerna. De har varnat afghaner att hålla sig borta från statliga installationer och utländska organisationer för att undvika att hamna mitt i bombattacker.

Det faktum att dagens självmordsattack kunde genomföras inne i ett välbevakat sjukhus visar att det är nästan omöjligt att helt skydda sig mot talibanernas våldsdåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".