Marknaden i Abyei. Arkivfoto: Alfred de Montesquiou/Scanpix.

Strider i omtvistad sudansk gränsregion

Oenighet kan bli tändande gnista
1:40 min

I Sudan har regeringsarmén intagit en omtvistad stad på gränsen mellan norra och södra Sudan, efter strider de senaste dagarna. Staden Abyei är en av de olösta frågorna inför delningen av Sudan i sommar och farhågorna är stora att striderna ska utlösa ett nytt inbördeskrig och sätta stopp för den historiska delningen av Afrikas största land.

Efter flera dagars strider tystnade vapnen i Abyei i går kväll, som ett tecken på att nordsidan nu har tagit kontroll över staden.

På den sudanesiska statstelevisionen meddelades att "fiendestyrkorna" har motats bort söderut och enligt FN finns nu regeringsarméns pansarfordon och stridsvagnar utposterade runt om i staden.

De nya striderna utlöstes av en attack tidigare i veckan på en av nordsidans militärkonvojer, som fick eskort av FN bort från Abyei. Den här veckan var det meningen att båda sidor skulle bli klara med att dra bort sina egna styrkor från Abyei, som i stället ska övervakas av en gemensam nord/syd-styrka.

Södra Sudan förnekar att deras militär skulle ligga bakom attacken och hävdar i stället att nordsidan bombat flera byar i området.

Abyei, på gränsen mellan nord och syd, har blivit en av de sista återstående förhandlingsbrickorna i spelet om delningen av Sudan, där södern vill ha sin efterlängtade självständighet, Khartoum vill ha så mycket eftergifter som möjligt inför en delning, och grannländerna och omvärlden framför allt vill ha fred.

Om Södra Sudan blir ett eget land som planerat i sommar, ser grannländerna stora affärsmöjligheter när det fattiga södern, där det mesta fattas i form av vägar, skolor och hus, ska byggas upp.

Ett nytt krig skulle i stället innebära stora påfrestningar för hela regionen, förutom det mänskliga lidandet i Sudan. Upp mot två miljoner människor beräknas ha dött av strider och umbäranden under inbördeskriget i Sudan som pågick i årtionden.

Och oenigheten om Abyei pekas ut som den gnista som kan tända kriget på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".