Starka protester mot kraftverk i orörd del av Chile

1:37 min

Planerna på att bygga ett kraftverk i den chilenska delen av Patagonien har orsakat en storm av protester. I fredags demonstrerade 40 000 personer i Santiago och i går över 10 000 i Valparaiso, samtidigt som president Sebastián Piñera avlade sin årliga räkenskap för kongressen.

Applåder och burop krockade i luften när Sebastián Piñera för första gången avlade sin årliga regeringsrapport i kongressens plenarsal i Valparaiso.

Till sist blev protesterna så våldsamma att polisen fick order att utrymma åskådarläktarna.

Året har präglats av återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen och tsunamin och av den episka räddningsaktionen av de 33 gruvarbetare som stängdes inne i San José-gruvan i norra Chile. Det har också rymt en stark känsla av nationell enhet.

Men regeringens beslut nyligen att bygga fem vattenkraftverk i en av de mest orörda delarna av Patagonien, har visat hur skör den enheten var.

Det var länge sedan så många chilenare gick ut på gatan för att protestera.

Områdena i närheten av kongressen förvandlades i går till ett slagfält när demonstranter och karabinjärer drabbade samman.

Vattenkanoner och tårgas mot stenar och molotovcocktails, precis som det brukade vara under de sista åren av diktatur.

Men upprördheten över kraftverksbyggena, som ännu inte är definitivt beslutade, förvånar lite. Kanske handlar det lika mycket om en ganska paralyserad opposition som äntligen har hittat en fråga som kan användas för att mobilisera mot regeringen, som om en genuin omtanke om miljön.

Lars Palmgren, Valparaiso

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista