Kaffe kan bli ännu dyrare

Det senaste året har kaffepriset stigit kraftigt. Medan matpriserna stigit med 1,3 procent under de senaste tolv månaderna har kaffepriset stigit med upp till 27 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

Det är den högsta nivån sedan 1998. Medelpriset på ett halvkilospaket kaffe är nu uppe i nästan 39 kronor.

Grundorsaken är att världsmarknadspriserna på nästan alla råvaror har stigit efter finanskrisen. De internationella priserna har nu dämpats och gått ner tydligt från vad som kan ha varit toppnivån i början av maj. Då låg världsmarknadspriset på kvalitetsbönor på högsta nivån sedan 1970-talet.

Men dämpningen leder sannolikt ändå inte till fallande butikspriser, bedömer kaffeinköparen Tony Broman på Löfbergs Lila. Vårens uppgång på världsmarknaden har ännu inte fått fullt genomslag i butikerna.

– Det är en korrektion nedåt på råvarupriset, men i butik har vi inte märkt av det. Där har det skett en ordentlig prisökning och jag tror att det kommer lite ytterligare, säger Broman till TT.

Fortfarande anses kraften i världskonjunkturens återhämtning  ganska osäker. Även vädret är en faktor med tyngd. Bara ryktet om frost i det stora kaffelandet Brasilien sätter fart på spekulanterna.

Men just i Brasilien är prognoserna för tillfället ganska positiva. Däremot har de hårda regnen blivit ett problem för de colombianska kaffebönderna. Och Colombia är ett av Sveriges viktigare importländer.

En annan faktor är dollarkursen,  eftersom kaffet prissätts i dollar. Hittills har den starka kronan skyddat mot ett ännu större genomslag på svenska kaffepriser.

Men de internationella priserna har nu dämpats och gått ner tydligt från vad som kan ha varit toppnivån i början av maj. Då låg världsmarknadspriset på kvalitetskaffebönor på sin högsta nivå sedan 70-talet.

Ekot/TT

Svensk kaffeimport

 Brasilien      42 825 (kilo)
 Peru              9 816       
 Colombia       8 099       
 Etiopien         7 210       
 Kenya           7 177       
 Honduras       5 688       
 Nicaragua      3 400       
 Mexiko          2 528       
 El Salvador    1 793       
 Uganda          1 675   

Totalt (ton)  116 650      

    
Källor: Svensk Kaffeinformation, SCB /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista