Bosse Ringholm beklagar misstagen.

Skarp kritik mot Ringholm

Finansminister Bosse Ringholm får problem med trovärdigheten. Det säger kristdemokraternas partiordförande Göran Hägglund sedan det blivit känt att den fotbollsklubb som Bosse Ringholm varit ordförande i 15 år låtit bli att betala den omdebatterade reklamskatten.

– Hans trovärdighet begränsas och det kommer vara ganska lätt att göra sig lustig över hans trovärdighet när han själv är ansvarig för en verksamhet som inte lever upp till bestämmelsen. Det är naturligtvis väldigt pinsamt mot honom i det här sammanhanget, säger Göran Hägglund.

Kritiken har under måndagen varit hård mot Bosse Ringholm. Under måndagsmorgonen avslöjade Ekot att Enskede IK, den fotbollsklubb som Ringholm varit ordförande i sedan 1989 inte betalar reklamskatt.

Klubben oregistrerad
Under åtminstone två år har klubben haft reklamintäkter på 140 000 kronor. Trots det har klubben inte ens registrerat sig hos skattemyndigheten för att kunna betala reklamskatt.

Lars Lundh är sektionschef på skatteverket i Gävleborg och Dalarna. Under flera år har han granskat små och stora idrottsföreningar och han säger att det mycket vanligt med skattefusk inom idrotten. Reklamskatten är en de skatter som föreningarna oftast försöker smita undan.

– Man ser att det är en utgift som man inte vill ha. ¨

Man tar en chans helt enkelt? 

– Ja, man ser att det har gått bra i många år och då kanske man fortsätter.


Pinsamt för Ringholm
Ekot har under flera dagar sökt Bosse Ringholm för en kommentar. Han vill inte ställa upp på någon intervju. Istället har han skickat skriftliga meddelanden där han bland annat skriver att föreningen nu tagit kontakt med skatteverket för att se till att misstagen rättas till.

På skatteverket kan man inte kommentera eventuella åtgärder mot Enskede IK eftersom det råder sekretess i alla enskilda ärenden. Enligt tidningsutgivarna är det pinsamt att Bosse Ringholm inte klarar av att följa skattelagstiftningen och ytterligare ett bevis enligt tidningsutgivarna för att reklamskatten bör avskaffas.

De får medhåll av folkpartisten Anna Grönlund Krantz som är vice ordförande i riksdagens skatteutskott.

– Det jag kan tänka mig är att många småföretagare runtom i landet frågar sig varför de ska betala skatt korrekt, varför de ska ödsla massa tid och byråkrati åt att sätta sig in i den snåriga skattelagstiftningen, när inte ens finansministern gör det i sin egen idrottsklubb, säger hon.

Bo-Göran Bodin
bo-goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".