Nyutnämnda ministern lämnade bolag med storförlust

Svenska Kommunförbundet, Skandia och några av de största fackförbunden har förlorat närmare 180 miljoner kronor på investeringar i nyutnämnda ministern Ylva Johanssons företag, Att Veta. En av Ylva Johanssons sista åtgärder som vd var att själv begära att bli uppsagd.

– Jag har många åsikter om hur man borde driva bolaget men jag tror inte att jag ska svara på de frågorna, i alla fall inte just nu. Det kommer nog en dag när jag ska vad jag tycker om hur det går i bolaget och varför det har gått som det har gjort men då vill jag rådgöra med styrelseordföranden först, säger Ylva Johansson på frågan om hon är missnöjd med sin tid i bolaget.

Ylva Johansson lämnar ett företag som är kraftigt nedbantat. När besparingarna är färdiga kommer det att finnas tre eller fyra anställda kvar. För bara två år sedan var de nästan 40 personer.

Initiativtagare till bolaget
Bolaget Att Veta startades år 2000. Ylva Johansson var en av initiativtagarna och affärsidén var att utveckla dataspel som hade sin grund i gymnasiets kurser. När spelen var klara ett par år senare fanns dock nästan ingen som ville köpa.

Trots att it-bubblan för länge sedan spruckit fortsatte ägarna, Kommunförbundet, Skandia och flera stora fackförbund att satsa pengar. Till slut hade företaget fått 225 miljoner kronor.

Slutligen insåg ägarna att det inte skulle gå så bra som man hade hoppats. Om ingenting gjordes skulle kassan vara slut inom drygt ett år. Vid årsskiftet hade ägarna förlorat nästan 180 miljoner kronor.

Sparade bort sig själv
Ylva Johansson som då utsetts till vd i bolaget började spara. Det sista hon gjorde var att spara bort sig själv.

– Då var mitt förslag att man skulle dra ner kostnaderna i bolaget radikalt. I det förslaget ansåg jag att bolaget inte hade råd att ha mig kvar och det var inte heller en lika attraktiv arbetsuppgift för mig, säger Ylva Johansson.

När du fick frågan om att bli minister så hade du inget jobb att gå tillbaka till?

– Nej, det hade jag inte.

Om hon inte hade tackat ja till posten som minister skulle hon ha kunnat se fram emot en uppsägningslön på närmare 1,5 miljoner kronor.

Ekot har sökt Evert Lindholm, styrelseordförande i bolaget Att Veta, utan framgång.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".