Flyktingar attackerar FN-personal i Tchad

De senaste veckorna har det inträffat flera blodiga incidenter i flyktinglägren i östra Tchad. Arga och besvikna flyktingar har gett sig på hjälparbetare eftersom de anser att de inte fått tillräckligt med hjälp.

– Det här visar hur desperata flyktingarna är. Det är också en mycket svår miljö att arbeta i, säger Craig Sanders, en av de högst ansvariga inom FN:s flyktingorgan UNHCR i östra Tchad.

180 000 svarta sudaneser har flytt till lägren undan den arabiska sudanesiska milisen.

Inom loppet av tre veckor har det inträffat tre incidenter i flyktinglägren. Vid två tillfällen stenades hjälparbetare av uppretade, missnöjda flyktingmassor. Tre av hjälparbetarna fick svåra skador.

Två sköts till döds
Det tredje fallet ledde till att Tchads regeringssoldater skyndade fram i samband med ett upplopp och avfyrade eld mot en flykting som viftade vilt med en lång kniv. Två flyktingar sköts ihjäl.

Situationen för flyktingarna är speciellt svår i de sydöstra delarna nu när regnperioden börjat, enligt Craig Sanders.

– Vi fruktar regnperioden med allt vad det innebär, olika sjukdomar som malaria, kolera och så vidare. Det kommer att bli allt svårare att få fram hjälpen i och med att vägarna översvämmas. Det här är ett av de värsta ställena på jorden när det gäller framkomligheten just nu, säger Craig Sanders.

Läget kan förvärras
Dessutom kan det komma allt fler flyktingar från Sudan när läget förvärras än mer där.

Detta är bakgrunden till att en del flyktingar känner desperation. UNHCR kan inte garantera att alla verkligen kommer att få den hjälp som behövs.

– Jag kan inte säga att vi är säkra på att vi kommer att kunna ge all hjälp som behövs men vi kommer i alla fall att göra vårt bästa. Men realiteten är att ett 30 minuter långt störtregn kan stänga av en landsväg i en vecka och hindra hjälpen från att nå fram, säger Craig Sanders på UNHCR.

Vladislav Savic, Tchad
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista