Affärsägare åtalas efter brand i Paraguay

Uppdaterad 22:07
Allt tyder nu på att det höga dödstalet, minst 423 döda, under den stora branden i en stormaknad i Paraguay huvudstad Acuncion i söndags, orsakats av ägarnas girighet. Över 450 människor skadades också i branden.

På måndagen bekände en av stormarknadens vakter att han fick order om att stänga alla dörrar när branden började. Tidigare har två kassörskor vittnat om att de hört vakter ropa uppmaningar om att låsa dörrarna, så att ingen skulle kunna smita från betalningen.

Ett 20-tal andra vittnen har berättat att de sett hur vakterna låst dörrarna. En brandman har till och med hävdat att han utsattes för beskjutning av vakterna när han försökte öppna dörrarna utifrån.

Ägarna häktas
Stormarknadens ägare, far och son, nekar fortfarande till att ha gett någon order om att låsa dörrarna.

– Det är absurt, vi har ju försäkring, argumenterar de.

Men åklagarmyndigheten i Asuncion har nu beslutat att häkta såväl de två ägarna, stormarknadens direktör som fyra av vakterna. Brandchefen i Asuncion hävdar, att om dörrarna inte varit låsta så skulle de allra flesta ha överlevt.

För några få kronor lät nu istället ägarna hundratals människor dö.

Internationell hjälp
För att få hjälp med att säkra bevis på olycksplatsen har de paraguayanska myndigheterna begärt internationell experthjälp, bland annat från Colombia.

Argentina, Uruguay och Chile har skickat hjälp i form av mediciner och läkarpersonal.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".