Ökad säkerhetskontroll på fängelser

Uppdaterad 12:30
Redan inom en månad kan anställda och besökare tvingas passera en metalldetektor när de ska in på någon av landets tunga kriminalvårdsanstalter. Diskussionen har uppkommit sedan en eller flera anställda misstänks ha underlättat rymningen från Hallanstalten.

Anstaltschefen på Hall, Per-Åke Palmqvist lovar en snabb förändring av säkerhetssituationen.

– Tanken är att vi redan den första september ånyo ska pröva metalldetektorn vid inpasseringskontroll av personal, säger han.

För dyrt
Hallanstalten i Södertälje hade metalldetektorer på försök vid inpassage för ett år sedan. Sedan i februari i år har kriminalvården haft laglig möjlighet att kontinuerligt använda metalldetektorer vid inpassage för besökare och anställda.

Man har dock inte använt sig av möjligheten, bland annat för att man ännu inte hittat ett kostnadseffektivt sätt att använda detektorerna.

– En bemannad kontroll dygnet runt kostar kanske bara i löner 1,5 miljon årligen och de pengarna finns varken i Halls eller vår budget, säger Kumlaanstaltens biträdande kriminalvårdschef Kenneth Gustafsson.

Begränsad kontroll
Kumla har också förberett sig för att kontrollera de anställda vid inpassage till anstalten. Man har köpt in och satt upp en metalldetektorbåge och en baggageröntgen, liknande det system som finns på flygplatser.

Tanken har dock varit en begränsad kontroll. Om Kriminalvårdsstyrelsen vill ha fullständig kontroll av de anställda dygnet runt krävs ännu mer personal, men Kenneth Gustafsson är öppen för att snabba på processen.

– Vi hade tänkt oss köra igång i oktober, men nu kanske vi får forcera jobbet med tanke på vad som har hänt, säger han.

Oklart vad som kommer göras
Exakt hur omfattande förändringar Kriminalvårdsstyrelsen vill ha och om de är beredda att satsa mer pengar på säkerheten är oklart.

Genom ett pressmeddelande säger generaldirektören Lena Häll Eriksson att man arbetar så snabbt man kan, men att det ännu är för tidigt att säga exakt vad som kommer göras.

Miljontals kronor
Det ultimata vore enligt Per-Åke Palmqvist en genomtänkt ombyggnad med all den utrustning man kan kräva för fullständig kontroll. Här handlar det om stora summor och beslut som inte den enskilda anstalten rår över. 

– En fullt utbyggd inpasseringskontroll omfattar även andra kontroller, i första hand genomlysning. En metalldetektor tar ju så att säga bara vissa föremål och den ska kompletteras med en genomlysning för att den ska vara effektiv.

– För investeringar i den här storleksordningen är det Kriminalvårdsstyrelsen. Då är det fråga om ombyggnader för i storleksordningen fem miljoner kronor, säger han.

Kommer det att ske?

– Det vet jag inte.

Misstankar mot anställda
Diskussionen om ökad säkerhetskontroll är en direkt följd av rymningarna från Hallanstalten i förra veckan.

En av faktorerna bakom det ökade kravet på kontroll är misstankarna att någon av de anställda skulle hjälpt till vid rymningen. Misstankar som nu bekräftas av chefsåklagare Stefan Bergman som håller i utredningen.

Han säger att det finns misstankar mot en eller flera Hallanställda. Misstankarna rör främjande av flykt eller tjänstefel.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".