Blandade åsikter om svenska nedläggningskostnader

Som Ekonomiekot tidigare berättat är kostnaden för vitvarujätten Electrolux för att lägga ner en fabrik i Sverige bara en fjärdedel jämfört med i Frankrike. Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson anser att det är för lätt att flytta tillverkningen utomlands. 

Med tanke på att 500 Västerviksbor förlorar jobbet när Electrolux fabrik stänger, är kommunalrådet Harald Hjalmarsson inte avvisande till den lokala metallklubbens tankar om att i framtiden göra det svårare för företag att lägga ner verksamhet i Sverige.

Men på ISA, som har regeringens uppdrag att locka investerare till Sverige, tycker generaldirektören Kai Hammerich att det vore fel väg att gå. Företagen tar enligt honom med nedläggningskostanderna i beräkningen, redan när de investerar.  

I Frankrike räknar alltså Electrolux med en nedläggningskostnad som är fyra gånger så stor per anställd, som den i Sverige. Och enligt Kai Hammerich är det krångligare och dyrare än i Sverige också i en rad andra stora västeuropeiska länder - något som också får effekt på investeringarna i dessa länder. Många investerare drar sig för att satsa där, på grund av att det är dyrt och krångligt att dra sig ur en investering om man måste, säger han.

Kalle Nilsson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".