Världskulturmuseet i Göteborg, en av de byggnader som står färdig i år.

Minskad arbetslöshet bland arkitekter

Första ledet i byggprocessen, arkitekterna, har börjat få nya uppdrag och arbetslösheten minskar i kåren. Byggbranschen har fört en tynande tillvaro en längre tid, men sedan i våras ser branschen en vändning, säger Christer Fritzell på Sveriges Arkitekter. Men det kommer att dröja innan byggandet tar fart på allvar.

– Det märks på flera sätt. Man hör en allmänt ökad optimism när man talar med arkitektkontorens ledare, de har fått uppdrag igen och börjar fundera på att anställa, säger Christer Fritzell.

Arkitekterna har haft en arbetslöshetsnivå på cirka sju procent, vilket är över genomsnittet i Sverige. Men något har hänt i branschen. Arkitekterna börjar nu få nya jobb igen och det är en viktig indikator på att marknaden nu har vänt.

Försiktig optimism
Det är inte bara facket som märker det. Anders Tahlberg, kontorschef på White arkitekter i Stockholm är också försiktigt optimistisk inför framtiden för sina drygt ett hundra anställda.

– 2003 var ett svagt år för oss och för de flesta arkitektkontor, tror jag. Men från den första februari i år har vi haft fullt med jobb för alla, säger han.

Konjunkturinstitutet konstaterade i sin senaste barometer i slutet av juli att byggföretagen börjat få in allt fler beställningar det senaste kvartalet. Ökningen beror delvis på stora infrastruktursatsningar men också på att flera köpcenter och handelscenter håller på att moderniseras, enligt Anders Tahlberg.

– Det är ju en ständigt hård konkurrens mellan handelscenter. De måste förnya sig vart femtonde år, tror jag. Det pågår upprustningar på flera håll som ger oss jobb och som kommer att ge byggbranschen jobb framöver, säger han.

Nybyggandet dröjer
Det kommer dock att ta tid innan byggandet tar fart, säger man både från fack och arbetsgivare. På grund av lågkonjunkturen har företagen i Sverige generellt gått mer eller mindre på sparlåga och utnyttjar inte sina resurser till fullo. Därmed behövs inte så många nya kontor eller industrilokaler ännu.

Christer Fritzell tror att byggandet kommer igång nästa år och att det då är bostadsbyggandet som kommer att stå i fokus.

– De arkitekter som jobbar med flerbostadshus har börjat få uppdrag. då kan man förutspå att det kommer att byggas fler bostadshus under 2005, säger han.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".