Förre schackvärldsmästaren söker asyl

Den förre schackvärldsmästaren amerikanen Bobby Fischer försöker nu hitta ett land som är villigt att ta emot honom så att han slipper bli utlämnad till USA. Där riskerar han ett tioårigt fängelsestraff.

Just nu söker Fischer politisk asyl i Japan och har redan överklagat ett beslut att han ska överlämnas till USA.

Bobby Fischer greps på Tokyos flygplats i Japan när han var på väg till Filippinerna då man upptäckte att hans amerikanska pass hade gått ut. Sedan dess har han hållits i förvar. Han har redan överklagat ett beslut om att han ska transporteras tillbaka till USA.

Riskerar fängelse
Om han återvänder till USA riskerar han ett fängelsestraff på upp till tio år för att ha brutit mot de amerikanska ekonomiska sanktionerna mot det forna Jugoslavien 1992 då han gick en returmatch mot Boris Spasskij.

Det var just de två spelarna, amerikanen Fischer och den sovjetiske mästaren Spasskij, som utkämpade världens mest berömda schackduell 1972 på Island.

Matchen utkämpades under kalla kriget
Det var mitt under kalla kriget och många såg också matchen som en del i det kriget. Fischer vann matchen och 3 miljoner dollar vilket var ett brott i USA på grund av sanktionerna mot Jugoslavien.

Sedan dess har Bobby Fischer hållit sig borta från sitt hemland och istället pendlat mellan Japan, Ungern och Filippinerna.

Har uttryckt USA-hat
Han har många gånger uttryckt sitt hat mot USA. I en filippinsk radiointervju efter 11-septemberattacken hyllade han terrorattentaten som en rättvis hämnd för de palestinier som Israel och USA mördar. Fischer tillade även att han ville se USA utplånat.

Som en säkerhetsåtgärd för att inte behöva återvända hem även om Japan vägrar att låta honom stanna har Bobby Fischer även börjat undersöka om Serbien-Montenegro är villiga att ta emot honom.

Margita Boström, Bangkok
margita.boström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista