EU ger uppsving för Skånehamnar

Hamnarna i Skåne har fått ett kraftigt uppsving sedan EU:s utvidgning den första maj.

Trafiken mellan Trelleborg och Sassnitz respektive Rostock har ökat det senaste halvåret, och även trafiken till och från både Åhus och Ystad har ökat med flera tiotals procent de senaste månaderna, jämfört med samma period förra året.

– Vår trafik mellan Ystad – Swinoujscie som vi haft sedan 60-talet, har för första gången ökat med både passagerare, personbilar, bussar, lastbilar och järnvägsvagnar. Jag har aldrig upplevt det förr, säger Lars-Ove Forsberg, vd för Pol-Line, det polska rederiet Unitylines svenska agenturbolag.

Även för Polferries, som är Unitylines konkurrent på sträckan Ystad – Swinoujscie, har de senaste månaderna inneburit ökad transport av bilar, lastbilar och passagerare med minst femton procent.

Ökning i Åhus och Trelleborg
I hamnen i Åhus som har trafik till och från Klaipeda i Litauen har man märkt en 20 procentig ökning av kontainertrafiken i juni i år jämfört med samma månad förra året.

För hamnen i Trelleborg innebär det utvidgade EU fler lastbilar på färjorna till tyska Rostock och Sassnitz, lastbilar som sedan i många fall styr vidare till de nya EU-medlemmarna i Centraleuropa.

Konkurrensen hårdnar
Lars-Ove Forsberg är vd för Pol-Line säger att konkurrensen mellan rederierna och hamnarna nu har hårdnat.

– I och med att det gränslösa Europa kommer in i bilden är det inte längre trafik mellan Polen och Sverige. Det gäller länder som Tjeckien, Slovakien, Österrike och så vidare som är potentiella upptagningsområden. Här är en tuff konkurrens, framför allt Rostock och Sassnitz, säger Lars-Ove Forsberg.

Fredrik Svenningsson, SR Malmö
fredrik.svenningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista