Olösta markfrågor ny konflikt i Irak

Olösta markfrågor och oklara ägendeförhållanden i norra Irak har lett till ökade spänningar och kan snart leda till våldshandlingar.

Det säger den amerikanska människorrättsorganisationen, Human Rights Watch, i en rapport som publicerades på tisdagen.

Görs inget åt situationen kan landet få ytterligare en våldsam konflikt att hantera.

Etniska spänningar når snart sin kulmen
I sin senaste rapport säger människorättsorganisationen att de etniska spänningarna snart når sin kulmen. De ger den USA-ledda koalitionen en del av skulden för att inte ha löst den känsliga markfrågan.

Situationen har blivit akut och kräver omedelbara åtgärder, säger organisationen.

Under flera decennier, har minoriteterna i området, kurder, turkemener och assyrier, förföljts och tvingats på flykt i en omfattande arabiseringskampanj, som lanserades av Saddam Hussein.

Hundratusen flyr
Det handlar om hundratusentals människor som tagit sin tillflykt till grannländerna eller i flyktingläger i norra Irak.

Efter Husseins fall har de här befolkningsgrupperna börjat återvända i allt större antal.

De inflyttade araberna har i sin tur tvingats bort från sina nya hem, och bor under miserabla förhållanden i läger eller gamla regeringsbyggnader.

Ingen vill kompromissa
Konfliktens kärna är att många inte har entydiga handlingar som styrker deras egendomsrätt. Förut var inflyttade araber villiga att flytta på sig under vissa villkor. Men nu är ingen sida längre villig att kompromissa, skriver Human Rights Watch.

Förhållandena är också svåra, särsklit för de många återvändande kurderna, som i många fall inte har råd att renovera sina gamla hem eller kan återta dem från araber.

USA underlät att ta tag i konflikten
Rapporten beskriver hur den USA-ledda administrationen underlät att ta tag i den uppblossande konflikten och uppmanar den nuvarande interimsregeringen att lösa frågan om de komplicerade äganderätterna.

Annars kan regeringen få ytterligare en väpnad konflikt att bemöta.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista