Socialdemokrater efterlyser Europadebatt

Trots rekordlågt valdeltagande och trots att socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1912 i EU-parlamentsvalet i juni nämnde inte statsminister Göran Persson Europapolitiken alls under sitt sommartal i söndags.

Före talet hoppades vice statsminister Lars Enquist att statsminsitern skulle ta upp frågan om hur socialdemokraternas EU-politik ska se ut i framtiden.

– Möjligen tar han upp den debatt som varit efter Europavalet om vilken roll Sverige ska spela i det europeiska samhället. Det är viktigt att vi bestämmer oss för vilken roll vi ska ha, vilken roll ska vi spela i Europa och hur mycket av den europeiska integrationen ska vi bejaka och verka för, sa han då.

Saknar visioner
Lars Enquist fick dock vänta förgäves på att höra statsminister Göran Persson tala om det låga valdeltagandet och om att partiet gjort sitt sämsta val på 82 år vid EU-parlamentsvalet i juni. Persson undvek att ge klart besked om hur han ser på Sveriges roll i det framtida Europa, istället talade han sig varm om välfärdsfrågorna.

Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Jan Andersson är kritisk och säger till Ekot att stora linjetal bör innehålla en vision och ett avsnitt om Europapolitiken, den framtida inriktningen.

Vill ha debatt
Ewa Hedkvist Petersen, också hon socialdemokratisk EU-parlamentariker, hade också förväntat sig att få höra om EU-politiken i talet.

– Vi behöver diskutera varför människor inte går och röstar, men också därför att europafrågor och inrikespolitiken är väldigt sammanflätade. Vi har diskuterat Europafrågorna alldeles för lite, både i Sverige och inom det socialdemokratiska partiet under många år. Det gäller alla organisationer som borde göra det och då är det bra om statsministern kan ge ett startskott för en sådan diskussion, speciellt efter det val vi hade, säger hon.

Ett splittrat parti
Deras partikollega Hans Karlsson, som nyligen lämnat EU-parlamentet, anser att bristen på visioner beror på att partiet är splittrat i frågan om vad det egentligen vill med Europasamarbetet.

– Vi hade en folkomröstning om Euron i höstas och det gör ju att det hela tiden har polariserats mellan skeptiker och anhängare. Det tror jag har nått fram till att vi inte riktigt satt ner foten om vad vi vill med Europasamarbetet. Det är dags att vi börjar formulera ett sådant förhållningssätt, säger han.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista